probiotyki
naturalne preparaty probiotyczne, przeznaczone dla ludzi
Filtry
DoneProbiotyki
Priobiotyki – naturalne preparaty probiotyczne
Odwiedzając naszą kategorię z wyrobami probiotycznymi chcemy abyś dowiedział/a się dlaczego wzbogacenie diety o preparat probiotyczny jest ważne i jakie korzyści po spożyciu probiotyku zaobserwujesz. Zatem do dzieła! Poznaj pożyteczne mikroorganizmy i dowiedz się dlaczego kształtują odporność człowieka oraz w jaki sposób przyczyniają się do utrzymania harmonii w jelitach i zmniejszania ryzyka chorób cywilizacyjnych.
Probiotyki – czym są? Kiedy należy stosować i jak probiotykoterapia wpływa na układ pokarmowy człowieka ?
Probiotyk określa się jako żywe kultury bakterii i drożdży, które “pozytywnie wpływają na organizm gospodarza”. Wprowadza on żywe kultury bakterii, czyli pożyteczne mikroorganizmy do organizmu człowieka.
Przy odpowiednio dobranej probiotykoterapii, z pewnością zauważysz:
- wzbogacenie mikroflory przewodu pokarmowego – czyli Twój układ jelitowy będzie bogatszy w dobre bakterie np. bakterie kwasu mlekowego,
- stymulujące działanie na układ immunologiczny, czyli nic innego jak wzrost odporności organizmu
- obniżenie pH treści jelit- lepsze trawienie,
- ograniczone występowanie np. wcześniej częstych biegunek lub zaparć,
- zwiększoną odporność na patogeny chorobotwórcze, w tym choroby grzybowe czy bakteryjne,
- lepsze samopoczucie psychiczne i fizyczne.
Systematyczne wzbogacanie diety o wyroby probiotyczne pozytywnie wpływa na cały Twój układ odpornościowy. Probiotyki możesz przyjmować kiedy tylko chcesz (wyjątkami są niektóre choroby jelit). Pamiętaj, że do probiotyku zaliczamy kefir, kapustę kiszoną czy ogórki kiszone. Właśnie dlatego warto prowadzić świadomą dietę i używać naprzemiennie naturalnych probiotyków dostępnych w naszych domowych spiżarniach i sprawdzonych gotowych np. tych dostępnych w naszym sklepie probiolife.pl.
Mikrobiota jelit – dlaczego należy zadbać o florę bakteryjną układu trawiennego i jakie probiotyki włączyć do codziennej diety?
Organizm ludzki złożony jest z olbrzymiej liczby bakterii. W ich skład wchodzą zarówno bakterie probiotyczne, czyli tzw. dobre bakterie i bakterie patogenne czyli chorobotwórcze. Jest to zupełnie prawidłowa sytuacja. To nasz organizm utrzymuje harmonię pomiędzy “dobrymi i złymi” grupami bakterii i stara się utrzymać przewagę szczepów probiotycznych, które w głównej mierze odpowiadają za trawienie pożywienia, zdrowie przewodu pokarmowego a nawet za naszą odporność. Nie bez przyczyny w obecnych czasach, kładziemy nacisk na zadbanie o mikrobiom naszych jelit. Szukamy probiotyków i prebiotyków, które nam w tym pomogą.
Co osłabia mikrobom jelit?
Cała seria badań naukowych prowadzonych pod kątem mikrobioty układu trawiennego ma na celu pokazanie, że złe odżywianie, ubogie w produkty o działaniu probiotycznym m.in ubogie w bakterie Bifidobacterium, witaminy, błonnik, czy też coraz częściej wdrażana antybiotykoterapia i stresujący tryb życia mocno osłabiają prawidłową pracę jelit i osłabiają całkiem spory kawałek naszego organizmu. Mowa o przewodzie pokarmowym i jego połączeniu z mózgiem. To chyba kilka wystarczających powodów, które skłaniają większość z nas do małych zmian.
Od czego zacząć uzdrawianie naszych jelit? Czy nasz układ pokarmowy w ogóle tego potrzebuje? Czy należy przyjmować probiotyki profilaktycznie?
Na początku zawsze kłania się zdrowa i zbilansowana dieta. Naszą propozycją jest wzbogacenie codziennych posiłków o naturalne probiotyki, bogate w żywe, pożyteczne bakterie. Należy pamiętać, że same probiotyki nie pomogą. Zaczynając więc tą wdzięczną przygodę ku poprawie zdrowia jelit pamiętaj musisz sobie odpowiedzieć na kilka pytań.
Co wyeliminować z diety aby wzbogacić mikrobom jelit?
Ogranicz w swojej diecie słodycze (przetworzone batony, czekolady, cukierki, żelki itp), tłuszcze (mowa o tych zawartych w przetworzonej żywności typu chipsy, chrupki, frytki z fast foodów, wyroby czekoladopodobne czy seropodobne), antybiotyki i używki. Zamień je na pełnowartościowe produkty spożywcze, w tym koniecznie kiszonki, produkty mleczne tj. kefir, suszone i świeże owoce, warzywa i bio produkty mięsne. Sięgaj także po potrzebne Tobie w danym momencie suplementy, probiotyki i ćwiczenia relaksacyjno- rozciągające jak np. joga. Twoja mikroflora bardzo Ci za to podziękuje. Ba! Dzięki takiej postawie zdecydowanie zmniejszysz ryzyko pojawienia się zespołu jelita drażliwego, biegunek czy zaparć, a także spadku odporności. Te proste, często zaniedbane (przez brak czasu, wieczną gonitwę lub po prostu zapominanie) mogą wrócić do łask i wspierać Twoje działania na rzecz odbudowy flory bakteryjnej jelit.
Probiotyki, które działają.
Jaki probiotyk wybrać? Czy lepsza jest Esencja Probiotyczna BIO czy Probiotica BIO?
Jak już jesteś po etapach zmian i lepiej się czujesz (albo i nie, bo może jeszcze czegoś brakuje) śmiało sięgaj o probiotyk! Lepiej zapobiegać chorobom. Jaki probiotyk wybrać aby wspomagać odporności i wzbogacać mikrobiotę jelit? My proponujemy naturalny, ekologiczny i wytwarzany w Polsce probiotyk: Probiotica BIO lub Esencja Probiotyczna BIO. Te probiotyki pomagają!
Proponowane przez nas, dwa suplementy diety zawierają w swoim składzie gatunki żywych kultur bakteryjnych tj. Lactobacillus acidophilus, L. bulgaricus, L. casei, L. delbrueckii, L. fermentum, L. plantarum, Lactococcus diacetylactis, Enterococcus lactis, Bifidobacterium animalis, B. bifidum, B. longum, Streptococcus thermophilus, Saccharomyces cerevisiae.To oczywiście nie koniec. W składzie tych probiotyków dla dzieci i dorosłych znajdziesz wyciągi z owoców, kompozycje ekologicznych ziół i znane, cudowne grzyby Reishi. Jeśli chcesz podnieść odporność i mikroflorę przewodu pokarmowego, nie masz alergii na zioła i zależy Ci na probiotyku z ubogaconym składem wybierz Probiotica BIO. Jeśli natomiast jesteś w ciąży, lub masz dziecko i chcesz się wspierać probiotykiem razem z nim, wybierz Esencja Probiotyczna BIO – ten probiotyk nie zawiera dodatków ziół i grzybów Reishi. Możesz go pić spokojnie będąc w ciąży i podawać swojemu urwisowi (na etykiecie widnieje informacja, że owe suplementy diety można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia). Osobiście dodam, że skład, zaufanie do produktu i wiedza na temat probiotycznych bakterii spowodowała, że u swojego malucha wprowadziłam probiotyk dużo szybciej (około 13 miesiąca życia).
Probiotyki na jelita- krople, kapsułki, saszetki
Jaka jest różnica pomiędzy probiotykami w płynie, w proszku i kapsułkami ? Probiotyki dostępne w aptece często występują w formie kapsułek lub saszetek. Znajdziemy w nich wybrane szczepy bakteryjne i jest w nich zwykle od jednego do kilku szczepów bekterii. Przy konkretnych schorzeniach przewodu pokarmowego i zaleceniach lekarza, moga być one pomocne. Profilaktycznie jednak, warto posiłkować się naturalnymi probiotykami, czyli takimi które powstają w procesie fermentacji, a dodatkowo są wzbogacone o mieszanki wyciągów z owoców i ziół. Probiotyki w płynie (powstające w procesie fermentacji, jak np wszelkie kiszonki) to takie formy bakterii, które wchłaniają się dosyć szybko. Zatem osiągają zdecydowanie lepsze wyniki niż te w kapsułkach czy proszku. Większość świadomych i dobrych lekarzy, zaleci Ci właśnie wprowadzenie naturalnych produktów kiszonych bo to one zawierają najwięcej mikrooraganizmów o działaniu probiotycznym.
Probiotyki – kiedy zażywać?
Pamiętaj, że probiotyki należy przyjmować kiedy nasze jelita kolokwialnie mówiąc odpoczywają. Czyli nie w trakcie posiłku? Dlaczego nie powinniśmy pić probiotyku w trakcie jedzenia obiadu? Z bardzo prostego powodu, ponieważ rozpoczął się proces trawienia. Większość szczepów bakterii raczej nie dotrze do naszych jelit.
Pij je zatem rano, około 30 min przed jedzeniem lub wieczorem przed spaniem (oczywiście nie bezpośrednio po kolacji).
Chcesz uzyskać więcej informacji, dopytać który probiotyk będzie lepszy dla Ciebie czy Twojego dziecka, zapraszamy do kontaktu telefonicznego 48/510 083 086.