Opis produktu
Bokashi – zaczyn do kompostowania i użyźniania gleby
Bokashi to naturalny sypki wyrób (zaczyn) do kompostowania resztek roślinnych z ogrodu i innych bioodpadów z gospodarstwa domowego (m.in odpady kuchenne). Nasze przefermentowane otręby z udziałem tlenowych i beztlenowych mikroorganizmów wykorzystywane są jako aktywator procesów fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska. Bokashi to wyrób, który można wykorzystać dodatkowo w celu użyźnienia gleby, jako dodatek do ziemi kwiatów doniczkowych oraz ogrodowych.
DZIAŁANIE:
Korzyści ze stosowania:
- poprawianie warunków bio fizyko chemicznych w glebie,
- eliminowanie patogenów glebowych,
- poprawianie krzewienia i siły wzrostu roślin,
- eliminowanie gnicia na rzecz fermentacji,
- zaszczepianie pożyteczną mikroflorą
- likwidowanie uciążliwych zapachów w kompostownikach, toaletach zewnętrznych, gnojówkach, legowiskach zwierząt domowych.
Co wyróżnia Bokashi:
- kompleksowa mieszanka otrębów zaszczepiona pożytecznymi mikroorganizmami
SPOSÓB UŻYCIA:
Przykłady zastosowań i dawkowanie:
- ogródek: pod drzewa 1kg/m2, w przypadku roślin ozdobnych posypać bezpośrednio na kwietniki,
- kompostowanie: do kompostowania odpadów kuchennych (i innych odpadów organicznych),
Posypać dno pojemnika niewielką ilością Bokashi, następnie dodać odpadki, przykryć odpady kolejną niewielką warstwą Bokashi a następnie, układać kolejno warstwy (ok 5 cm) i przesypywać Bokashi jak wcześniej (1-2 garści).
Po zapełnieniu pojemnika, należy zamknąć go szczelnie i zostawić na co najmniej 1 tydzień fermentacji.
Podczas 1-2 tygodni fermentacji, z kranika odprowadzamy co 2-3 dni płyn, który po rozcieńczeniu (1-50) używamy do podlewania kwiatów doniczkowych lub ogrodu, a nadmiar (nierozcieńczony) wylewamy do zlewozmywaków, umywalek- ponieważ działa jak biologiczny kret i udrażnia odpływy.
- trawnik: rozsypać bezpośrednio na trawnik, raz na kilka miesięcy, 0,2 kg Bokashi na 1 m2.
SKŁADNIKI:
Otręby pszenne, otręby ryżowe, rewitalizowana, niechlorowana woda, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, sól kamienna, probiotyczne kultury mikrobiologiczne SCD.
DODATKOWE INFORMACJE:
Przechowywanie:
Wybrać ciemne, chłodne miejsce o temperaturze 5°C-25°C.
Po otwarciu zaleca się zużyć do 5 tygodni.
Pojemności: 2kg.