Wykład Dr Ernsta Hammesa na temat probiotechnologii.
0

         W czwartek 13.07.2017r. mieliśmy okazję uczestniczyć w wykładzie, prowadzonym przez Dr Ernsta Hammesa, który odbył się w Zajeździe Europejskim w Bratuszynie. Tematem przewodnim spotkania, było wykorzystanie probiotechnologii w rolnictwie, głównie chowie i hodowli zwierząt.

Doktor Ernst Hammes poruszył wiele ważnych kwestii związanych z dawkowaniem i aplikacją probiotyków.

Pierwszy etap:  podawanie probiotyków zwierzętom gospodarskim przed okresem rozrodczym.

         Podawanie pożytecznych mikroorganizmów zarówno maciorom jak i krowom już 4-6 tygodni przed porodem, znacznie obniża ich stres i przyczynia się do narodzin zdrowych prosiąt i cieląt. Ważne jest przestrzeganie podanego okresu ponieważ jest to czas potrzebny na zmianę biotypu mikroorganicznego w ciele dorosłego zwierzęcia.

Zalecane dawkowanie dla krów (przed porodem):

  • 1 L pożytecznych mikroorganizmów wymieszać z 40-60 L ciepłej wody, podawać do picia krowom.

Dawkowanie po porodzie:

  • 0,5 L pożytecznych mikroorganizmów na 40-60 L ciepłej wody, podawać do picia krowom,
  • młodym cielakom należy podawać 10 ml pożytecznych mikroorganizmów, najlepiej od razu po urodzeniu,
  • prosiętom należy podawać 3-7 ml pożytecznych mikroorganizmów, również od razu po urodzeniu.

Kolejnym tematem omawianym przez dr Ernsta Hammesa było łączenie antybiotyków z probiotykami.

Podawanie podwojonej dawki probiotyków podczas antybiotykoterapii pozytywnie wpływa na układ trawienny zwierząt. Antybiotyki mogą wpłynąć na zahamowanie wzrostu (po ok. 5-10 dniach). Systematyczne dodawanie do wody  10 ml/ dzień pożytecznych mikroorganizmów przyczyni się do ustabilizowania wzrostu leczonych zwierząt i wspomoże ich naturalny rozwój.

Siano dla krowy musi przejść proces fermentacji. W tym celu powinno dodawać się 1L probiotyków na 1 tonę siana.

Probotyki w hodowli kur.

         Podobnie jak my, kury przekazują pożyteczną mikroflorę swojemu potomstwu. U człowieka jest to stosunkowo proste. Podczas porodu, zaszczepiani jesteśmy mikroorganizmami znajdującymi się w drogach rodnych naszych mam. Jak to się więc odbywa w przypadku kur…? W trakcie wysiadywania, kura przenosi na jajko swoje odchody.  To właśnie pierwsze drobnoustroje, z którymi będzie miał kontakt kurczak zaraz po wykluciu. Dlatego ważne jest, aby znalazły się w nich pożyteczne mikroorganizmy, które będą miały pozytywny wpływ na wzrost i rozwój młodych piskląt.

Paszę podawaną kurom należy wymieszać z rozcieńczonymi w wodzie probiotykami (taka karma będzie mokra, ale pełna pożytecznych mikroorganizmów). Do takiej mieszanki paszy należy dodać zeolity, które tworzą doskonałe środowisko do wzrostu mikroorganizmów. Zeolity pozostają kilka dni w układzie pokarmowym dzięki czemu mikroorganizmy mają bardziej dogodne warunki do wzrostu.

Doktor Ernst Hammes zwrócił również uwagę na jakość gleby na polach uprawnych.

         Prowadzący wyraźnie podkreślił, że gleba jest podstawą naszego życia i powinniśmy odpowiednio o nią dbać.  Żyzne i zdrowe podłoże warunkuje uzyskanie wartościowych plonów, co z kolei wpływa na zdrowie ludzi.

  • Zjadając plony z naszych upraw zjadamy mikroorganizmy, które w nich żyją.

Powinniśmy dbać, aby w naszej glebie było odpowiednio dużo pożytecznych mikroorganizmów. Dzięki nim wzrasta żyzność gleb, następują procesy rozkładu resztek organicznych i powstaje próchnica glebowa zwana humusem. Próchnica przyczynia się do powstawania struktury gruzełkowatej, lepszego napowietrzenia gleby oraz magazynuje w glebie znaczne ilości wody.

Na wykładzie padło pytanie: Jakie dawki probiotyków powinno się stosować do poprawy jakości gleby?

 Doktor wyjaśnił, że ilość stosowanych probiotyków zależy od jakości gleby:

  • gleby piaszczyste i gliniaste potrzebują dużo więcej pożytecznych mikroorganizmów natomiast dawki na gleby żyzne są o połowę mniejsze,

przykładowo: około 40-50 L pożytecznych mikroorganizmów na gleby słabe (o strukturze piasków, glin) natomiast ok. 20 L na gleby żyzne.

 

 

21

TOP

X