DOMOWY KOMPOSTOWNIK Z BOKASHI
0

Domowy kompostownik, jest to sposób na samodzielne przetwarzanie resztek kuchennych w wartościowy nawóz dla roślin. Potrzebujemy tylko szczelnego wiaderka oraz Bokashi z otrębami.

Bokashi – to otręby pszenne szczepione i stabilizowane ProBioEmami. Powodują one fermentację odpadów spożywczych, jednocześnie zapobiegając ich gniciu co eliminuje nieprzyjemny zapach.

Jak samodzielnie wykonać wiaderko do zbierania i fermentowania resztek kuchennych ?

Potrzebujemy:

  • wiaderko : pojemność do 20 litrów, szczelnie zamykane.
  • sitko, które umieścimy 5cm nad dnem naszego wiaderka, tak aby zbierane resztki nie leżały w płynie ( sitkiem może być wycięte i podziurkowane dno innego pojemnika)
  • kranik

Wykonanie:

Na dno naszego wiaderka wkładamy sitko ( w dystansie 5cm). Następnie wykonujemy otwór w wiaderku na kranik.

Gotowe ! ?

 

Metoda fermentacji odpadków kuchennych :

1.Posypać dno pojemnika niewielką ilością Bokashi.
2. Dodać odpady spożywcze (np. mięso i nabiał, skórki z warzyw i owoców- gotowanych lub surowych, ale bez cieczy!)
3. Przykryć odpady spożywcze kolejną warstwą Bokashi.
4. Kolejne warstwy odpadów (grubości ok.5cm) przykrywać warstwą Bokashi (wystarczy 1-2 garści).
5. Po zapełnieniu pojemnika należy zamknąć go szczelnie i zostawić na co najmniej tydzień fermentacji .
Podczas tygodnia lub dwóch fermentacji z kranika odprowadzamy co 2-3 dni płyn, który po rozcieńczeniu używamy do podlewania kwiatów doniczkowych, balkonowych lub ogródka.

Nadmiar (nierozcieńczony) można wylać do zlewozmywaków, umywalek – działa jak biologiczny „kret” oraz dodatkowo szczepi ścieki koloniami pożytecznych.

 

Propozycja wykonania domowego wiaderka z bokashi, ze starego pisma EmEcho:

0

TOP

X